Individuele therapie? Relatietherapie of gezinstherapie?

Systeemtherapie


Systeemtherapie is een specifieke vorm van psychotherapie en kan ingezet worden in individuele therapie, relatietherapie of gezinstherapie.  Vanuit mijn opleiding tot relatie- en gezinstherapeut vind ik het boeiend om mensen samen bij mij te zien. Koppels, moeders en dochters, broers en zussen, tot hele gezinnen. Het is  vaak met de mensen uit je omgeving dat je na de therapie weer verder moet dus zij hebben er eigenlijk alle baat bij om je te horen denken en zien voelen. Daarenboven laat je hen zo de kans je constructief te verrassen met hun reacties op iets dat je anders zelf had ingevuld als vanzelfsprekendheid. Kwetsbaarheid kan zeer krachtig zijn.


De therapievorm hangt af van je vraag en je eigen voorkeur. Op gesprek gaan is vaak al een hele stap en vraagt motivatie die mogelijks niet iedereen op hetzelfde moment met je deelt.


Als je zou twijfelen over wie je nodig hebt in therapie, neem die twijfel dan gerust mee naar het eerste gesprek. Dit is een verkennend gesprek waarin je kan aanvoelen of onze stijlen bij elkaar passen. Samen bespreken we dan  of we verdere gesprekken plannen en wat we in deze gesprekken willen bereiken.


Thema's?


Elk verhaal is complex en moeilijk te omschrijven in enkele trefwoorden. Toch is het vaak een start om aan te geven waar jij momenteel het meest mee worstelt. Mijn ervaring situeert zich op volgende vlakken:

zelfregulatie (impulsiviteit, regulatie van emoties, gedachten en gedrag)

grenzen (assertiviteit, zelfzorg)

identiteit (jezelf terugvinden, geaardheid)

hechting (afstand, nabijheid)

relatiemoeilijkheden en -conflicten (communicatie, vervreemding)

trauma (misbruik, geweld, angsten, verlies)

levensvragen (generatieovergang, zingeving)

Hoe lang duurt therapie?


De duur van ons traject hangt opnieuw af van je vraag. Therapie kan 5 sessies omvatten of jaren in beslag nemen. Jij kiest zelf of je verder wil doorgaan op speficieke thema's, even wil pauzeren of wenst af te ronden als je merkt dat je verder kan. Mochten onze meningen daarover verschillen, bespreken we dit samen. Het tempo van de therapie bepalen we ook in onderling overleg. Het heeft geen zin om tijd te verliezen door ons te haasten.

Beroepsverenigingen


Als psycholoog ben ik aangesloten bij enkele verenigingen:


Psychologencommissie

http://www.compsy.be/


Belgische Federatie voor Psychologen

http://www.bfp-fbp.be/nl


Belgian Association for Psychological Sciences

http://www.baps.be/index.html


Vlaamse Vereniging van Klinische Psychologen

http://www.vvkp.bfp-fbp.be/



Je kan me volgen op: